Over twee maanden

24-03-2020

een oefening

Ga er samen even voor zitten. Neem een rustig moment zonder andere bezigheden, zorg dat je geen andere afleidingen hebt. Deze oefening vraagt maximaal een half uur van je tijd - en je hebt er nog maanden plezier van! We kijken straks terug vanuit de toekomst, een interessante reis door de tijd. We houden een fictieve tijd aan van twee maanden. Je kunt altijd de oefening herhalen mocht het langer duren, of de tijd korter maken als je dat liever is. We vragen je ons hier te volgen in wat wij suggereren. Je verstand gaat in opstand komen, en dat is oké. Doe het toch en bedank je verstand voor al het denkwerk. We hebben een korte versie gemaakt als je weinig tijd hebt, en een lange versie met hulpvragen wanneer je het fundamenteler wilt aanpakken. Succes en veel plezier!

Je begint samen. Je hebt een pen en papier naast je liggen, die ga je zo gebruiken.

Hoe zou je terug willen kijken op deze periode als die voorbij is?

Dit is naar een oefening van Anneke Durlinger, beschreven in haar zeer aan te raden boek 'Handboek voor Trainers' (Mediawerf, Amsterdam, 2011).

Korte versie

We zijn twee maanden verder en de crisis is voorbij. Je bent er samen goed uitgekomen, ook als stel. Je bekijkt voor jezelf en voor jullie samen hoe je dat is gelukt. Daar besteed je even tijd en aandacht aan. Dan kijk je wat je in deze tijd allemaal kunt doen om dit toekomstbeeld waar te maken. Begin er direct vandaag mee: door de ervaring gaat het werken!

Uitgebreide versie

Haal een paar keer rustig adem, praat niet met elkaar. Neem de ruimte waar waarin je bent. Zie het licht in de kamer. Verleg je aandacht van beeld naar beeld, zonder haast. Hoor de geluiden om je heen. Verleg je aandacht van geluid naar geluid. Neem waar wat je voelt: je handen, je lichaam. En kom dan weer terug bij je ademhaling. Je hoeft er verder niets mee, je mag denken wat je denkt, en je brengt je aandacht terug bij je ademhaling wanneer je uit verbinding met jezelf in gedachten raakt. Het is allemaal goed, je mag het ontdekken.

Stap 1
We zijn nu twee maanden verder, neem twee maanden vanaf het moment dat je dit leest. Leef je hierin in, voel het. De maatregelen zijn over, je mag weer ongestoord naar je werk, naar de winkel, naar het theater. Je mag weer mensen aanraken, kinderen buiten laten spelen, open en vrij bewegen en verbinden. Je voelt de enorme opluchting dat het achter de rug is. Ga het gevoel na wat dit je geeft, voel waar je het voelt, ervaar je gedachten, zie de beelden die bij je opkomen.
En je hebt het toch maar allemaal doorstaan! Je bent achteraf best trots dat je het er zo vanaf gebracht hebt.... Je bent tevreden met hoe je het gedaan hebt. Je kijkt terug op een geslaagde tijd, waarin je rijker bent geworden, ondanks alle maatregelen en al het nieuws wat over je (en je geliefden) is heen gekomen. Schrijf je antwoorden op op de volgende vragen:
Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Wat heb je anders gedaan dan anders?
Wat deed je precies waar je trots op bent? Wanneer deed je dat? Beschrijf de verandering gedurende deze twee maanden.
Wat was belangrijk voor je in deze tijd? In welk gedrag van je is dat tot uiting gekomen?
Hoe heeft deze tijd jou verrijkt? Wat heb jij gedaan om die verrijking te krijgen?

Stap 2
Nu gaan we samen verder.
Je relatie is gegroeid door deze tijd. Je bent blij, gelukkig en trots hoe je dat samen voor elkaar gekregen hebt. Leef je ook hierin eerst in, voel de blijdschap die je samen mogelijk gemaakt hebt. Beantwoord samen de volgende vragen, en schrijf ook deze antwoorden kort op (je gaat het straks nodig hebben).
Hoe is onze relatie rijker geworden? Wat hebben wij ontdekt in en met elkaar?
Hoe hebben we elkaar door de crisismomenten heen geholpen?
Hoe hebben we dit samen gedaan? Wat was het verloop ervan gedurende de Corona-crisis?
Wat deden we samen anders? Hoe heeft zich dat ontwikkeld gedurende deze twee maanden?
Hoe gingen we om met onze meningsverschillen? Hoe lukte het ons om de gebruikelijke valkuilen in deze lastige tijd te vermijden?
Wat hebben we van elkaar kunnen leren in deze tijd? Hoe ging dat in zijn werk?
Wat was er belangrijk voor ons in deze tijd? Wat leert ons dit over hoe wij samen willen leven?

Stap 3
Lees de antwoorden aan elkaar voor uit de eerste stap, en bekijk samen of dat de antwoorden in de vorige stap beïnvloedt.

Stap 4
Je hebt een overzicht van twee maanden verder naar het verleden. Nu draaien we het weer om en kijken we vanaf hier en nu naar de toekomst. Om dit beeld, wat je net in de vorige stappen opgeschreven hebt, waar te maken, welke stappen kun je daarvoor zetten? Stappen die jij alleen kunt doen, stappen die je samen kunt doen? Om het meer dan een voornemen te maken, kun je de belangrijkste ontdekkingen samen omzetten in een plan. Morgen - nee: vandaag! - meteen mee beginnen. Door de ervaring gaat het werken. Succes!

Mieke en Fenno

Gebundelde Kracht © Alle rechten voorbehouden 2020
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin